Gek op drop? Waarom maak je het niet een keertje zelf?
Typisch Nederlands snoepgoed, dat drop. Wij eten hier gemiddeld twee kilo per jaar van, dus dat komt neer op een slordige 32 miljoen kilo drop per jaar en dat alleen al in ons eigen land. Niet iedereen is gek op drop, maar wij, Nederlanders, lusten er wel pap van.
Waar komt drop vandaan?
Het begint allemaal met de wortels van de zoethoutstruik, die wel tot op een diepte van vier meter onder de grond kunnen liggen. Wat je van ver haalt is lekker, dat blijkt wel weer, want deze struik kom je tegen in warme landen als Italië, Griekenland, Spanje en Egypte. De wortel wordt gedroogd om schimmelen te voorkomen, daarna gemalen en tenslotte wordt er water toegevoegd en wordt de smurrie gezeefd. Het product dat je overhoudt, is blokdrop. Dit wordt naar Nederland gebracht om drop van te maken.
Van blokdrop tot drop
Vroeger werd er Arabische gom toegevoegd om de drop gummig te maken, maar dit is inmiddels vervangen door zetmeel, een veel goedkopere oplossing, omdat het niet zo schaars is als Arabische gom. In de fabriek wordt de blokdrop weer opgelost in water, waarna zetmeel, salmiak en suiker worden toegevoegd en eventuele kleur- en smaakstoffen. In een grote ketel wordt de drop gekookt tot een vloeibare en kleverige massa. Daarna wordt het in mallen gegoten, waar ze hun definitieve vorm krijgen. Twee dagen bakken in een oven op 65 graden. Likje glans erover met bijenwas of olie. Laten afkoelen, inpakken en de drop is supermarktklaar.
Andere toepassingen
Naast de lekkerste en tevens belangrijkste toepassing wordt blokdrop ook gemaakt om slijmoplossende hoestdrank te maken en door de farmaceutische industrie om de bittere smaak van pillen te maskeren. In de Verenigde Staten smeren ze er zelfs sigaretten mee in. Andere onverwachte toepassingen: bier, kauwgom, ijs, snoep, gebak en softdrinks.
Nu zelf aan de slag
Als je bovenstaand proces hebt gelezen, denk je misschien dat het veel te ingewikkeld is om drop zelf te maken, maar niks is minder waar. Wat heb je nodig?
zeefje2 pannetjes
theelepel
2 schoteltjes
1 spatel
water
gesneden zoethout
stroop of bruine suiker
salmiak (zwart/wit)
gelatine blaadjes
tarwebloem
ingevet aluminiumfolie
Dit moet je doen:
Kook de zoethout in 250 ml water. Niet laten overkoken!Giet na 5 minuten het zoethoutextract door het zeefje in een ander pannetje. Zet dit pannetje weer op het vuur.
Laat het indampen tot er nog ca. 50 ml over is, waarna je het vuur laag zet.
Voeg 3 theelepels stroop of bruine suiker toe en laat het oplossen.
Voeg een halve theelepel salmiak toe.
Laat een vel gelatine 5 minuten in een schoteltje water weken.
Ondertussen maak je op een ander schoteltje een papje van 3 theelepels tarwebloem en een beetje water.
Voeg de gelatine en het bloempapje aan het kokende zoethoutextract toe, terwijl je blijft roeren. Zorg dat er geen klonten ontstaan en laat het niet aanbranden!
Als het mengsel glad en gebonden is, giet je het op een stuk ingevet aluminiumfolie.
Enkele dagen laten uitharden. En dan zijn ze klaar.
N.B. Voor zoute drop voeg je nog een extra theelepel salmiak toe, dus anderhalve theelepel in plaats van een halve.
Vanzelfsprekend kun je ook de korte route nemen. Die gaat naar de supermarkt en daar kun je kiezen uit (bron: Wikipedia):
• AA drop
• Apendrop (Apenkoppen, zie Katja. Als variant zijn er ook Biggetjes (of Biggenkoppen))
• Autodrop (diverse smaken)
• Beertjesdrop (bruine beertjes)
• Bielzen
• Boekendrop
• Boerderijdrop
• Boerenbruintjes
• Brussels manneke
• Dinodrop
• Dropduimen (duimdrop)
• Drop Fruit Duo's
• Dropjojo's
• Dropkabels
• Droplul
• Dropmatjes
• Droprupsen
• Dropsleutels (ook beschikbaar als Winegum-variant)
• Dropstaafjes
• Droptoefjes
• Dropveters
• Dropzuurstok
• Duimdrop
• Engelse drop (in Engelstalige landen Liquorice allsorts genoemd).
• Flopjes
• Fortisal
• Gapertjes
• Geldlijn (reeks van 'Klene' met de soorten: muntdrop, Salmiak Riksen, Spaarpotjes, Steekpenningen, Bankkluizen, Zakgeld en Grofgeld) • Gelatinevrije drop
• Glutenvrije drop
• Griotten
• Harlekijntjes (zoet, zout en salmiak)
• Haringdrop
• Heksendrop (zachte salmiakdrop; Deens: heksehyl)
• Hoeden en petten
• Honingdrop (in de vorm van een bijenkorf en met honing gezoet)
• Horoscoopdrop
• Jujubes
• Katjesdrop
• Kokindjes
• Krepeliendjes
• Krijtjesdrop
• Lakrisal (salmiakpastilles)
• Laurierdrop
• Meeuwenflatsen
• Menthol kruisdrop
• Mokumdrop
• Mounties
• Muntdrop
• Muntdrop Mini's (van Klene)
• Oldtimers drop (Zoute Hindeloopertjes, Sneeker Zoethoudertjes, Oudhollandsche Eksterdrop, Volzoete Scheepsknopen, Originele Stoofpeertjesdrop, Zwart-Wit Salmiakklinkers, Zachtzoete Anijsegeltjes Drop)
• Pandadrop (uit Finland)
• Pepermuntdrop
• • Pottertjes
• Rockies
• Salmiak rocks
• Salmiakdrop
• Salmiakjes
• Salmiaknopjes (ook wel zeska's of zwart-witnopjes geheten)
• Salmiakriksen
• Salmiakrondo's
• Schuine drop (zoute schuinen)
• Schoolkrijt
• Schuddrup (flesje met laurierdrop, kandij en zoethout. Zelf water bijvoegen)
• Sleuteldrop (dropsleutels)
• Spaarpotjes (Klene)
• Smilies
• Suiker Oompjes (Klene)
• Suikervrije drop (reeks van 'Klene' met de soorten: Zoete zonnetjes, Zoete visjes, Muntdrop, Zoute ovaaltjes, Thijmknoopjes, Salmiak zonnetjes en Laurier kransjes)
• Suske en Wiske drop
• Tikkels
• Topdrop
• Trekdrop
• Trollendrop
• Vanilledrop
• Visjesdrop (dropharingen)
• Waddendrop
• Wybertjes • Zaanse drop
• (Extra) Zoete drop
• Zoete en zoute harlekijnen
• Zoute drop en dubbel zoute drop
• Zoute hakdrop
• Zoute rol (van Klene)
• Zoute schuinen (schuine drop)
• Zoethout
• Zoethoudertjes
• Zwart-wittikkels (Klene)
• Zwart-witpoeder (zwart-wit, zwart-op-wit)
• Zweedse peperballen
• Zure matten
Snoep smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten