maandag 13 mei 2013

VOOR MEER DISNEY FANS. OPGELET HEB MEER!!!

The Walt Disney Company


Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
The Walt Disney Company
Logo van The Walt Disney Company
Logo van The Walt Disney Company
BeursNYSE: DIS
OprichtingCalifornië op 16 oktober 1923
SleutelfigurenWalt Disney (oprichter)
George Mitchell (voorzitter)
Robert Iger (CEO/President)
Jay Rasulo (themaparken)
HoofdkantoorGlendale, CA, Verenigde Staten
ProductenVolledige lijst van bezittingen, Studio Entertainment, Parks and Resorts, Media Networks en Consumer Products
OmzetGestegen $ 37,84 miljard (2008)[1]
WinstGestegen $ 4,42 miljard (2008)[1]
WebsiteDisney Online
Portaal  Portaalicoon  Economie
The Walt Disney Company (Disney en Disney Associates) is een van de grootste mediaconglomeraten ter wereld, de grootste wereldwijde exploitant van themaparken en een marktleidende producent en distributeur van animatiefilms. Het concern heeft sinds 2 januari 1962 een beursnotering aan de New York Stock Exchange en maakt deel uit van een van de belangrijkste beursindices ter wereld, de Dow Jones Industrial Average-index. Het hoofdkantoor is gelegen in de Walt Disney Studios in Burbank, Californië.
Walt Disney, de man met wie het allemaal begon
Disney is opgericht op 16 oktober 1923 door Walt Disney en zijn broer Roy Oliver Disney als de Disney Brothers Cartoon Studio en heeft de meeste jaren van zijn bestaan Walt Disney Productions geheten. Pas op 6 februari 1986 kreeg het bedrijf de huidige bedrijfsnaam, die een neutraler beeld van het concern moest geven.

Inhoud

 [verbergen

[bewerken] Bedrijfsonderdelen

Disney heeft alle activiteiten ondergebracht onder vijf bedrijfsonderdelen: Walt Disney Studio Entertainment, dat voornamelijk films en muziek produceert; Walt Disney Parks and Resorts, dat de themaparken beheert; Media Networks, waarbinnen radio en televisie ontwikkeld worden, Consumer Products, dat de consumentenproducten van Disney overziet en Interactive Media, dat zich bezighoudt met het internet, games etc.

[bewerken] Studio Entertainment

1rightarrow.png Zie Walt Disney Studio Entertainment voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Studio Entertainment, ook wel bekend als Walt Disney Studios, wordt geleid door Dick Cook. Het bedrijfsonderdeel bevat de Buena Vista Motion Pictures Group, een groep van filmbedrijven, inclusief Walt Disney Pictures, Touchstone Pictures en Hollywood Pictures. Miramax Films is ook onderdeel van deze groep, alleen opereert autonoom vanuit New York. Het bedrijfsonderdeel bevat ook de Buena Vista Music Group, waar onder andere Walt Disney Records, Mammoth Records, Lyric Street Records en Hollywood Records in verenigd zijn. Verder bevat The Walt Disney Studios ook nog Walt Disney Theatrical Productions (voorheen Buena Vista Theatrical Productions), Buena Vista International, Buena Vista Home Entertainment en Buena Vista Home Entertainment International.
Walt Disney Studios, de belangrijkste filmstudio van Disney en tevens het hoofdkantoor, is de enige, grote Hollywood-productiestudio die nog nooit tours heeft gegeven voor het publiek. Dichtbij de Walt Disney Studios liggen de studiofaciliteiten van Warner Bros., dat net als Disney ook het hoofdkantoor in Burbank heeft liggen.

[bewerken] Animatie

Een van de succesvolste onderdelen van Studio Entertainment is Walt Disney Animation Studios, verantwoordelijk voor een groot aantal klassieke en traditionele animatiefilms zoals Sneeuwwitje, Bambi en The Lion King.
1rightarrow.png Zie Lijst van animatiefilms van Walt Disney Studios voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Vòòr de release van Paniek op de Prairie werd er door het management aangekondigd dat de studio voortaan enkel nog maar computergeanimeerde films zou gaan produceren en de allereerste volledig door Disney geproduceerde computeranimatiefilm was Chicken Little, die uitkwam op 4 november 2005. Echter, na het vertrek van voormalig CEO Michael Eisner, de fusie met Pixar Animation Studios en de aanstelling van Ed Catmull als president van "Disney Pixar Animation" is de restrictie tot één animatie-medium opgeheven en werd met de The Princess and the Frog de traditioneel geanimeerde Disney-film weer voortgezet.[2]

[bewerken] Parks and Resorts

Monorail in Disneyland, Californië
1rightarrow.png Zie Walt Disney Parks and Resorts voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Disney heeft meerdere themaparken: Disneyland Resort (Californië, 1955), Walt Disney World Resort (Florida, 1971), Disneyland Resort Paris (1992) en Tokyo Disney Resort (1983). Op 12 september 2005 opende het vijfde resort, namelijk Hong Kong Disneyland Resort. Naast alle resorts en themaparken heeft het concern ook nog een cruiselijn, Disney Cruise Line, en een vakantieclub, Disney Vacation Club.
De divisie is opgericht in 1973 toen het tweede resort van Disney, Walt Disney World Resort in Florida, zijn deuren opende. Binnen de organisatie kwam toen de noodzaak naar boven om een aparte divisie op te richten voor de bestaande parken en toekomstige parken. Deze nieuwe divisie moest voortaan exclusieve zorg aan het nieuwe park en het al bestaande Disneyland gaan geven en ervoor zorgen dat de parken een belangrijk onderdeel van het concern bleven.

[bewerken] Media Networks

Dit bedrijfsonderdeel is om de American Broadcasting Company (ABC) heen gebouwd; Disney heeft ABC in 1996 verkregen door een fusie met Capital Cities/ABC. Verder bezit Disney ook nog de Disney Channel, ESPN, ABC Family (Jetix), Toon Disney, Lifetime en SOAPnet. Disney heeft ook nog vele televisieinvesteringen gemaakt in A&E (37,5%) en E! Entertainment (39,6%).
Via ABC bezit Disney nog tien regionale televisiezenders en eenenzeventig regionale radiostations, waaronder ESPN Radio, Radio Disney en ABC Radio News gebruik van maken. Buena Vista Television is onder andere producent van Who Wants To Be a Millionaire? en ABC Television Studio is het meest bekend van Desperate Housewives en Lost.
Naast al deze televisie en radioactiviteiten heeft Disney tevens de uitgeverij Hyperion in bezit, die onder andere bekend is geworden door auteurs als Steve Martin, Brooke Shields en Mitch Alborn. De Walt Disney Internet Group beheert Go.com, een evolutie van de in 1998 gekochte zoekmachine Infoseek en grote sites als Disney.com, ESPN.com en ABCNews.com.
In Nederland zijn er drie zenders van Disney, Disney Channel en Disney XD. Disney XD is in heel Nederland tot 18.00 te ontvangen op het kanaal van Veronica.

[bewerken] Consumer Products

Alle Disney-merchandising en Disney-licenties gaan via deze divisie. Disney Publishing Worldwide wordt tevens beheerd vanuit deze divisie, die onder andere Disney-kinderboeken en -stripverhalen uitbrengt. Sinds 2004 maken de Jim Henson-karakters, de Muppets, ook deel uit van deze divisie. De films worden echter geproduceerd binnen de Studios Entertainment-divisie. Op 31 december 2009 nam The Walt Disney Company, Marvel Entertainment over voor 4,24 miljard dollar.

[bewerken] Onafhankelijk

Disney wordt ook wel gezien als de grootste, onafhankelijke filmproducent ter wereld, aangezien het bedrijf nog nooit overgenomen is en geen onderdeel is (geweest) van een groter moederbedrijf. Tot begin 2006 stond DreamWorks SKG echter officieel bekend als het enige, onafhankelijke top tien filmproductiebedrijf, omdat Disney door de jaren heen uitgegroeid is tot een mediaconglomeraat. In het begin van 2006 werd DreamWorks overgenomen door Viacom (moederbedrijf van Paramount Pictures), waardoor Disney nog de enige is die de titel kan claimen.

[bewerken] Dreigende overname

Er is in het verleden echter wel een bedrijf geweest dat geïnteresseerd was om Disney over te nemen. Op 11 februari 2004 verraste het grootste kabelbedrijf van de Verenigde Staten, Comcast iedereen, inclusief de eigen aandeelhouders, door een bod van $66 miljard op Disney te doen. Dit zou van Comcast het grootste mediaconglomeraat ter wereld maken, wat Time Warner nu is. Nadat Disney het bod afgewezen had en de aandeelhouders van Comcast duidelijkheid van het bestuur eisten, trok Comcast in april het bod weer terug.

[bewerken] Star Wars en Lucasfilm Ltd.

Disney nam anno 2012 Lucasfilm Ltd. over van George Lucas. Hiermee kocht Disney de rechten op van het wereldberoemde Star Wars en Indiana Jones en heeft zodoende een van de populairste films in de geschiedenis overgenomen. Disney heeft bij de overname ook bekend gemaakt dat ze voor Star Wars een sequel-trilogie willen afleveren. Dit zullen Episodes VII, VIII en IX worden, te beginnen met Episode VII in het jaar 2015. Disney had al een samenwerkingsverband met George Lucas op het gebied van de pretparken in de Verenigde Staten. Daar werden ware Star Wars-parades gehouden met verkleedde Star Wars-karakters. Ook waren er Disney-karakters (zoals Donald Duck of Mickey Mouse) verkleed als Star Wars-karakters (zoals Jango Fett of Han Solo) Of er was merchandise waar zowel Disney als Star Wars met elkaar vermengd gingen. Ook waren er attracties gebaseerd op de Star Wars saga, zoals Star Tours. Lucas zelf ging met pensioen, maar zal wel een oogje in het zeil blijven houden bij de productie van de nieuwe Star Wars-trilogie.

[bewerken] Management

[bewerken] Huidig management

[bewerken] Verleden

[bewerken] Bestuursvoorzitters

[bewerken] CEO's

[bewerken] Presidenten

[bewerken] COO's

[bewerken] Eisneraffaire

Op 13 maart 2005 werd er door Disney aangekondigd dat de toenmalige CEO, Michael Eisner per 30 september 2005 definitief af zal treden als CEO, om met pensioen te gaan. Eisner kondigde zijn vertrek bij Disney al sinds 9 september 2004 aan. Robert Iger werd unaniem gekozen door de directie als opvolger van Eisner.
Analisten hadden deze stap van Eisner wel verwacht, omdat hij namelijk al eerder door aandeelhouders teruggefloten werd als bestuursvoorzitter van het bedrijf. Roy Edward Disney, zoon van Roy Oliver Disney, legde in 2003 namelijk zijn posities bij Disney neer, na hevige ruzie met Eisner over de gang van zaken bij het bedrijf dat zijn oom had opgericht. Roy Edward Disney en Stanley Gold begonnen direct daarna een anti-Eisner campagne, dat uiteindelijk ervoor zorgde dat maar liefst 43% van de aandeelhouders op de Algemene Vergadering van Aandeelhouders, nee, stemde tegen een herpositionering van Eisner als CEO en bestuursvoorzitter. Als reactie hierop kwamen de commissarissen van het bedrijf met een aanstelling van George Mitchell als de nieuwe bestuursvoorzitter en een (licht) omstreden heraanstelling van Eisner als CEO.
Sinds 8 juli 2005 hebben het concern en Roy Edward Disney hun verschillen neergelegd en is Roy Disney weer actief binnen The Walt Disney Company geworden, tot aan zijn overlijden op 16 december 2009 . Hij was tot dat moment Director Emeritus (erecommissaris, zonder stemrecht) en een adviseur aan de Raad van Bestuur. Als een reactie op deze goedmaking heeft Roy Disney zijn anti-Eisner-site (SaveDisney.com) gesloten op 7 augustus 2005.

[bewerken] Financiële informatie

The Walt Disney Company
JaartalOmzet1OmzetgroeiWinst1WinstmargeWinstgroei
2006$ 34,3Gestegen7,5%$ 3,3710,4%Gestegen31,1%
2005$ 31,9Gestegen4,0%$ 2,578,04%Gestegen10,1%
2004$ 30,8Gestegen13,6%$ 2,357,63%Gestegen85,1%
2003$ 27,1Gestegen6,8%$ 1,274,68%Gestegen2,5%
2002$ 25,3$ 1,244,88%
1: in miljarden

[bewerken] Externe links



Wikisource NLMeer bronnen die bij dit onderwerp horen, kan men vinden op de pagina Ontslagbrief van Roy Edward Disney op de Nederlandstalige Wikisource.
Bronnen, noten en/of referenties
  1. a b Kwartaalverslag Disney 2008 4e kwartaal
  2. (en) Smith, D. Disney A to Z: The Official Encyclopedia, Hyperion Books, New York, 13 januari 2007, 768 pagina's ISBN 0-7868-4919-3 0-7868-4919-3.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten